Pilot: utbildning och yrke
Pilotyrket har alltid haft en stark dragningskraft. Det är en unik och ansvarsfylld upplevelse att få framföra ett flygfordon på tio tusen meters höjd och det är dessutom möjligt att tjäna bra med pengar. Man ska dock akta sig för att romantisera yrket allt för mycket. Arbetsförhållandena kan vara hårda och det är stor skillnad mellan olika arbetsplatser. I skrivande stund råder det ingen brist på piloter i Sverige men däremot finns det en stor efterfrågan i många andra länder. Särskilt kvinnliga piloter efterfrågas på många håll. I den här texten ska vi staka ut några av de utbildningsvägar som kan leda mot en licens som gör att du får jobba som pilot och även beskriva yrket lite mer i detalj.
På Trafikflyghögskolan kan du gå en högklassig och kostnadsfri pilotutbildning som ges vid Lund universitet. OSM Aviation Academy är en YH utbildning som också innebär kostnadsfria kurser. Det är dock mycket svår att komma in på båda dessa utbildningar och ett alternativ för många är då att istället betala för en pilotutbildning hos en privat aktör. Svensk pilotutbildning är en sådan skola, förutom den grundläggande behörigheten måste man genomgå flera tester för att få påbörja utbildningen. Kurserna kostar en hel del pengar. Vi talar om avgifter i storleksordningen 850 000 kronor. De flesta finansierar dem med lån eftersom de lugnt kan räkna med ett högavlönat yrke efter genomgången utbildning. De licenser som flygutbildningar utfärdar är internationella och det innebär du som aspirerande pilot kan söka dig till skolor i andra länder. I till exempel Spanien är det möjligt att göra det till lägre priser än dem som gäller i Sverige. Även försvarsmakten utbildar piloter, om det är stridspilot du vill bli så är det den vägen du får gå. Där är dock kraven ännu högre där än inom civilflyget. På http://www.netjobs.com/ kan du hitta lediga jobb i branschen. Ett annat alternativ är att vända sig direkt till de flygbolag man är intresserad av att jobba för.
Vad karaktäriserar yrket
Att bli pilot är ett sätt att förhållandevis snabbt komma upp i en riktigt bra lön. Utbildningen är nämligen kortare än om du till exempel satsar på att bli läkare, ett annat högstatusyrke. Slutlönen för en pilot på ett stort flygbolag kan ligga på omkring en miljon kronor om året. På de nivåerna har man snabbt betalat tillbaka alla lånen man fick ta medan man gick sin utbildning. Jobben som finns idag är dock ofta på kortare kontrakt snarare än en fast anställning. Det är också vanligt att man får flytta mycket i yrket och för att man ska passa som pilot är det nog en förutsättning att man inte bara lockas av tanken på att framföra flygplan utan att man även uppskattar möjligheten att inte bara se utan även bo på många olika platser under sin karriär. Flygning blir allt mer automatiserad men som pilot måste du ändå vara beredd på att agera under stor press och med ytterst små felmarginaler. Det är inte för intet som det är svårt att komma in på pilotutbildningar. Yrket kan helt enkelt vara väldigt krävande.