Dagens omdiskuterade lågprisflyg
I och med att resandet mellan länder kom att bli så populärt från 70-talet och framåt, har även planen tvingats utvecklas. Från början var det riktigt dyrt att flyga men så kom chartern och massturismen och då bildades många flygbolag världen över. Trots det var priserna relativt dyra om man skulle flyga reguljärt, vilket innebar bättre service och bekvämare plan.
Och så kom då lågprisflygen. Det första riktigt kända heter Ryanair och är ett irländskt bolag. Priserna är mycket billiga, men servicen är i lägsta grad och man betalar extra för bagage och annat som priority boarding. Det är också deras affärsidé. Servicen ska vara minimal samtidigt som tiden på marken skall vara näst intill noll, eftersom det kostar att stå på flygplatser.
Många har dock varit skeptiska till arbetarnas löner och deras arbetsförhållanden på lågprisbolagen och skandalerna har inte låtit vänta på sig. Passagerarna har blivit illa behandlade och nekats ersättning när det trots allt har varit bolagets fel vid förseningar eller inställda flyg.
Trots det har konkurrensen varit påtaglig för samtliga traditionella flygbolag och även de, har tvingats satsa på lågprisbiljetter med lägre standard för att inte gå i konkurs. Studier har även visat på att lågprisbolagen är mer miljövänliga.
Idag kan man även flyga till USA från Europa med bolag som Norwegian och Virgin Air.