Att bota sin flygrädsla
“Jag kan flyga, jag är inte rädd”. Så lyder Magnus Härenstams kultfras i “Sällskapsresan” när han arbetar som flygrädsleterapeut. Men är det verkligen så enkelt?
Flygrädsla kan vara oerhört frustrerande och skapa stora problem i dagens globala samhälle där man i stort sett måste sätta sig i ett flygplan om man inte vill dra ut på resan i över en vecka om man ska ta alternativa färdmedel.
I de flesta fall räcker det med att en passagerare drar några djupa andetag och tar en valium-tablett innan avgång. I andra fall måste vederbörande tömma en halv flaska whiskey eller ta en sömntablett innan flyget startar för att vara så omedveten som möjligt. I de mest allvarliga fallen, vägrar personen helt enkelt att gå in i ett flygplan. Vad kan man då göra för att få bukt med obehagskänslorna?
Några råd
Eftersom människan befinner sig i coachernas förlovade värld, finns det ett antal centra som säger sig hjälpa folk att övervinna flygrädslan. Det finns även några råd att ta till sig. Att undvika byten på resan är en sak om man nu prompt måste ut och flyga.
Man bör dessutom läsa på om flygplanssäkerheten. Faktum är att vingarna är det väsentliga för att ett flygplan ska ta sig framåt. Stannar en motor eller båda, kan faktiskt planet glidflyga och nödlanda. När det sker skador på passagerare under en flygtur är det främst turbulensen som är orsaken. Därför ska man alltid spänna fast sig när kaptenen säger till, så att man inte ramlar och slår sig vid eventuell turbulens.
Det finns även terapikurser att ta både för att bli mer insatt i flygsäkerheten och att bota sin flygrädsla.
Det bästa sättet är att ta tjuren vid hornen och ge sig i kast med det obehagliga. Det vill säga, flyg!